Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ο διασυρμός του Ολυμπιακού και η σφαγή στο Άργος

25.01.1976


Στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα και οι αθλητικογράφοι της εποχής τον υπολόγιζαν γύρω στους 10.000. Ο ΠΑΣ κέρδισε άνετα με 3-0.
Στο 10’ ο ΠΑΣ έκανε το 1-0 με σουτ του Κοντογιωργάκη αφού είχε προηγηθεί καλός συνδυασμός Μοντέζ, Γκλασμάνη. Στο 18’ ο ΠΑΣ με βολίδα του Αλβαρέζ που άφησε άναυδο τον Κελεσίδη έκανε το 2-0! Στο 27’ ο Μπρεντάνος άνοιξε όλη την άμυνα και ο Κελεσίδης έπεσε στα πόδια του. Στο 30’ η άμυνα του Ολυμπιακού έγινε κόσκινο από το δαιμονικό τρίγωνο Κοντογιωργάκη, Αλβαρέζ, Μπρεντάνου και ο τελευταίος με σουτ έγραψε το 3-0! Ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης πέταξε εκνευρισμένος τα γάντια και ήθελε να φύγει για τα αποδυτήρια.

Ακουλουθεί βίντεο με τα στυγμιότυπα του αγώνα:
https://www.youtube.com/watch?v=SyVMW4h4S_4
 01.02.1976 Η σφαγή του Άργους
 Πριν κοπάσουν ακόμα οι πανηγυρισμοί στα Γιάννινα για τη μεγάλη νίκη με 3-0 επί του Ολυμπιακού (Κυριακή 25 Ιανουαρίου 1976), μια ακόμα πρόκληση ήταν στο δρόμο του ΠΑΣ, καθώς τελείωνε ο α' γύρος του πρωταθλήματος Α' Εθνικής περιόδου 1975-1976 και έπρεπε να παίξει με την ΑΕΚ στο Αργος, επειδή το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν τιμωρημένο.

Η ΑΕΚ ήταν πρώτη στην βαθμολογία με 23 βαθμούς, δεύτερος ο ΠΑΟΚ με 20 βαθμούς και τρίτος ο ΠΑΣ που είχε 19. Το βαθμολογικό σύστημα τότε ήταν 2 βαθμοί η νίκη και 1 η ισοπαλία για κάθε παιχνίδι. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» τελειώνοντας τον α' γύρο είχε ξεπεράσει στην βαθμολογία Ολυμπιακό (που είχε πάρει το πρωτάθλημα τα 3 προηγούμενα χρόνια) και τον Παναθηναϊκό!
Ήταν Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 1976 και στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα. Η λέξη εισιτήριο ήταν μια μαγική λέξη. Πραγματική εκστρατεία είχε γίνει και από τους φιλάθλους του ΠΑΣ. Διαιτητής ορίστηκε (τότε δεν γίνονταν κλήρωση αλλά ορισμός) ο Χρήστος Παγουρτζής του συνδέσμου Λαμίας.

Στο παιχνίδι του Άργους σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες αδικίες σε βάρος του ΠΑΣ που είχε βλέψεις ακόμα και για την 1η θέση. Ο ΠΑΣ σ' εκείνο το παιχνίδι είχε καταπληκτική απόδοση και έκανε την ΑΕΚ κόσκινο. Η μία ευκαιρία διαδέχονταν την άλλη και στο 80' ο ΠΑΣ σημειώνει γκολ με σουτ του Κοντογιωργάκη, αλλά ο Παγουρτζής το ακυρώνει προς έκπληξη των πάντων. Επειδή δεν μπορούσε να βρει κάποια αιτία, το ακύρωσε με το αιτιολογικό ότι ο Κοντογιωργάκης φώναξε «άστη μπάλα» και έτσι παραπλάνησε αντίπαλό του!

Η μεγάλη σφαγή του ΠΑΣ ολοκληρώθηκε στο 83ο λεπτό όταν κατακυρώθηκε γκολ υπέρ της ΑΕΚ το οποίο δεν είχε περάσει τη γραμμή. Συγκεκριμένα ο Μίμης Παπαϊωάννου εκτέλεσε κόρνερ, απέκρουσε πάνω στην γραμμή ο Λίσα με γροθιές και ο διαιτητής έδειξε τη σέντρα! Όλοι οι παίκτες έπεσαν πάνω στον διαιτητή και έπαιρναν όρκο ότι η μπάλα δεν πέρασε ούτε κατ' ίχνος τη γραμμή. Το γκολ αυτό μέτρησε και μετά από λίγο ο Παγουρτζής απέβαλε τους Αλβαρέζ, Κοντογιωργάκη για διαμαρτυρία. Αν και έπαιζε ο ΠΑΣ με 9 παίκτες πάλι έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αφού προς το τέλος ο Σιόντης έχασε καταπληκτική ευκαιρία για γκολ.

Ο ΠΑΣ στο Αργος αγωνίστηκε με τους Λίσα, Χατζηαντωνίου, Τσουρλίδα, Σιόντη, Χατζηκαπετάνη, Μπρεντάνο, Κοντογιωργάκη, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Γκλασμάνη, Γραμμενιάτη. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με τους Σιδηρόπουλο, Σκρέκη, Τόσκα, Νικολάου, Θεοδωρίδη, Παπαδόπουλο (61' Τσάμη), Τσανλάϊτερ, Αρδίζογλου, Τάσο, Δέδε, Παπαϊωάννου. Κόπηκαν 11.150 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 1.021.000 δρχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου